Sabiedrībā jau raisās jautājumi par to, kā šis jaunais regulējums ietekmēs iedzīvotāju maciņus. Šādas izmaiņas varētu nozīmēt gan cenu kāpumu noteiktiem pārtikas produktiem, gan iespējamu patēriņa paradumu maiņu. Turklāt daudzi vēl tikai mēģina saprast, cik jūtamas būs šīs pārmaiņas ikdienas iepirkumos.
“Vecāku organizācija mammām un tētiem” kopā ar Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības institūtu ierosinājuši piemērot akcīzes nodokli pārtikas produktiem ar pārmērīgi lielu cukura daudzumu. Šobrīd akcīzes nodoklis jau attiecas uz saldinātajiem dzērieniem, taču idejas autori uzskata, ka līdzīga pieeja būtu nepieciešama arī citiem produktiem ar augstu cukura saturu.
Ierosinātāji mudina valsti nodokli attiecināt uz jogurtiem, brokastu pārslām, konfektēm un dažādiem konditorejas izstrādājumiem. Organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa uzsver, ka katrs patērētājs jau tagad var novērtēt, vai viņa iepirkumu grozā nonāk produkti, kas nākotnē varētu kļūt dārgāki: ja uz iepakojuma norādīts, ka produktā ir vismaz 15 grami cukura uz 100 gramiem, tas uzskatāms par pārcukurotu.
Šāds risinājums, pēc ekspertu domām, palīdzētu mazināt augošos ķermeņu rādītājus. Pašlaik aptuveni 60 % Latvijas iedzīvotāju ir ar lieko svaru, un katram piektajam bērnam ir paaugstināta ķermeņa masa. Rīgas Stradiņa universitātes vadošā pētniece un bērnu zobārste Ilze Maldupa skaidro, ka cukura ietekmi uz veselību nereti ir grūti apzināties, jo tas ir ikdienišķs produkts, tomēr pētījumi pierāda – pārmērīgs cukura daudzums ir būtisks veselības problēmu cēlonis.
Tomēr..
Pašlaik nav zināms, cik liels varētu būt akcīzes nodoklis, taču idejas autori uzskata, ka cenu pieaugums par 20 % jau sniegtu reālu ietekmi. Maldupa piebilst, ka industrija šādām izmaiņām pielāgojas, un arī inflācijas apstākļos cilvēki pierod maksāt vairāk, tāpēc ilgtermiņa efekta nodrošināšanai svarīgi saglabāt cenu atšķirību.
Lasi vēl: Jaunmēness Skorpionā (20. novembris) – no kādām kļūdām jāizvairās, lai nesabojātu nākotni
Līdztekus tiek uzsvērts, ka nodokļu politikai jābūt sabalansētai, tāpēc nepieciešams samazināt PVN veselīgajiem produktiem. To arī plānots īstenot – no 1. jūlija uz gadu kā pilotprojektu PVN līdz 12 % tiks samazināts maizei, pienam, olām un svaigai mājputnu gaļai. Akmentiņa-Smildziņa norāda, ka šāds solis valstij izmaksās aptuveni 31 miljonu eiro, taču ieņēmumi no akcīzes nodokļa pārcukurotiem produktiem varētu šo summu pilnībā kompensēt vai pat pārsniegt.
Ja ieņēmumi būtu lielāki, līdzekļi būtu jānovirza veselības aprūpei, kur bieži nākas ārstēt cukura lietošanas radītās sekas. Turklāt akcīzes nodoklis varētu motivēt ražotājus samazināt cukura daudzumu savos produktos. Vēstule ar priekšlikumu ieviest šādu nodokli jau nosūtīta Saeimas komisijām un valdībai, taču pagaidām nav skaidrs, vai iniciatīva ir saņēmusi politisko ievērību un atbalstu.









